Sayfalar

14 Ocak 2012 Cumartesi

Whiskey, Single Malt





Böyle soğuk ve karlı günlerde dağ yolundaki kütük evimde Dusko Goykovich'in müthiş performansı eşliğinde sevdiğim dostlarımla beraber şöminemi yakıp güzel anlar yaşamalıyım diye hayal kurarım. Şöminede pişirilen sucuktan sonra muhabbete 21 yıllık single malt whiskey ile  devam etmek üzerine..

Whiskey öyle kolay üretilen bir içki değildir. Çok meşakkatli yollardan geçer o önünüzdeki şişe. Malt  seçimi, fermantasyon, distile, meşe fıçılarda beklemesi, harmanlama ve dolum gibi yapım aşamalarından.

Blends, single malt, blended malt, bourbon, tennessee, rye, pure pot gibi genel çeşitleri bulunur.






 

İskoçya'da 120'nin üzerinde whiskey damıtım evleri vardır. İslay, Speyside, Highlands, Lowlands başlıca bölgeler olup, İrlanda'yı da unutmamak gerekir. Arpa maltı yerine mısır, çavdar ve buğdaydan üretilen Kentucky, Tennessee bolgelerinin bourbon whiskey’leri ve  Kanada ile Japon üreticileri de son yıllarda iyi işler yapmışlardır.

Benim favorim İskoç ve İrlandalı whiskey üreticileri. Bu işte bardak da çok önemli. İnce, tombul, yukarı doğru daralan bardaktan içilen maltın hapsolmuş aroması ve tadı mükemmeldir. Bence iki kadeh yeterli olur. Tadında kalır. Önemli olan içilecek güzel anı yakalamak. Sek, veya tek buzlu olabilir. 

Hatta mevsimini yakalarsanız İskoçya'ya düzenlenen turlara katılabilir, adınıza düzenlenmiş etiketiyle kendi single malt şişenize sahip olabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder