Sayfalar

10 Ocak 2012 Salı

Arabica Meets Robusta



Bir ağaç düşünün, Güney Amerika'da ikibin metre yükseklikte, amazon yağmurlarıyla beslenen ve meyve veren..16 orijin bölge vardır, dünyanın bu en güzel çekirdeklerini yetiştiren. 

Bunlardan Brezilya Santos, Kosta Rika Tarrazu veya Kolombiya Supremo bölgelerindeki tarlalarda  kiraz tanesi diye adlandırılan arabica çekirdekleri kahve tutkunu eller tarafından tek tek toplanıp seçilirler. En kırmızı olanlar, en tatlı ve kafeini düşük olanlardır. Çekirdekler çeşitli işlemlerden geçtikten sonra kavrulup harmanlanıp paketlenecekleri anı sabırsızlıkla beklerler. Ama hala mutsuzdurlar çünkü ruh ikizleri aşkları robusta çekirdekleri ile buluşacakları anı jüliet'in romeo'ya kavuşması gibi özlemle ve tutkuyla beklerler.

Robusta çekirdekleri ise özellikle Hindistan Moonsooned ve Congo Kwilu bölgelerinde bin metreye yakın yükseklikte yine özenle toplanıp hayatlarının yolculuğuna çıkarlar. Vardıkları fabrikada birbirlerinden ayrı kavrulup bir süre dinlenmeye çekilirler ve daha sonra büyük tutkuyla birleşerek paketlenirler.


Kahve dünyanın birçok ülkesinde kavrulup satılır ama bana kendimi en iyi hissettiren aroma ve tad İtalyan kahvecilerin yaptığı  sihirli kavurmadır. Sırlarını ısrar etsek de asla söylemezler.

Bugün İtalya'da servis edilen kahvelerin çoğu %50 arabica %50 robusta çekirdeklerinin harmanlanması sonucu elde edilen karışımdır. Tadı yoğun ve biraz serttir ama az şekerle içilirse daha iyi olur..kreması oldukça fazladır hatta bazen fal bile bakılır.. o kadar yoğundur ki damakta bıraktığı tat dakikalarca kalır..












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder