Sayfalar

28 Aralık 2011 Çarşamba

Chiarascuro


Chiarascuro, From Light to Dark


Chiarascuro, italyancada 'aydınlıktan karanlığa' demek..aslında bir sanat tabiri. Örneğin hoş seksi afetlerin nü siyahtan beyaza resimlerinin çerçevelenip duvarlarımızı süslemesinde kullanılır.

Bunun kahve çekirdekleri ile alakası şöyle..ekvator çizgisinin altında yetişen seksi tanecikler kahve fincanındaki içilme anına kadar bir sürü prosedürden geçer. Guatemala Antigua bölgesinde ve Costa Rica'nın yüksek yüksek tepelerinde kadınlar, amazon yağmurlarını yemiş kahve ağaçlarından elleri ile tek tek kiraz tanesi denen kırmızı tam olmuş çekirdekleri toplar. Kabuklarından ayrılan, yıkanan, kurutulan beyaz nü kahvecikler, çuvallarla karanlığa geçecekleri yolculuğa çıkarlar. Denizaşırı yollar katettikten sonra, kavrulacakları fabrikalara yerleşirler.

Depolarda harmanlanan çekirdekler güzelce kavrulur ve silolarda dinlenmeye çekilir. O büyük kavuşmadan önce. Birbirlerine leyla ile mecnun gibi aşık olan arabica ve robusta çekirdekleri kavurma makinasında buluşacakları anı hayal eder dururlar. 

İşte bu ikiliden yarı yarıya yapılan klasik italyan harmanı benim için mükemmel karışımdır. Yoğun krema, dolgun tat, az acı, damakta bıraktığı o unutulmaz aroma..

Böyle bir tecrübeyi ise sadece italyan cafelerinde yaşamak ayrı bir hüzün.

Tüm kahve aşıklarının bu keyfi yaşaması dileğiyle, buon appetito.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder